Share |

Demaripalikat paikoilleen

Perjantai 4.1.2013 - Kari

Säkylän poliittisille pelipaikoille valittavia henkilöitä on toistaiseksi ryhmien toimesta julkistettu kitsaasti. Tällä viikolla sosialidemokraatit tekivät omat ratkaisunsa ja avoimeen tiedotustyyliinsä ne myös välittömästi julkistivat.

Valta-akselilta omalle sivuraiteelleen keskusta-kokoomuksen toimesta sysätyt demarit vaihtavat kabinettiin uuden miehityksen. Varapaikoilta varsinaisiksi hallituksen jäseniksi siirtyvät  Irmeli Henriksson ja Jarmo Alho. Tilaa heille tekevät konsensuskauden pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Nummela ja demariyhdistyksen uudeksi vetäjäksi valittu Tuula Erkkilä.

Henrikssonin valinta hallitukseen oli täysin selvä, kun hän jäi ryhmän ainoaksi naisvaltuutetuksi. Alho on odotellut vuoroaan jo muutaman vaalikauden ajan koulutuslautakunnan puheenjohtajana. Viimeksi miehen paikka kuihtui demareiden neuvottemaan puheenjohtajuuteen. Nyt keskustan hamstratessa itselleen kaksi kolmesta valtuuston puheenjohtajuudesta jouduttiin tovi tuumailemaan ennen kuin hallituspaikan täyttö lopullisesti sinetöitiin. Jakkaroita oli jaossa yksi vähemmän.

Kuntaliiton suosituksen mukaan valtuuston puheenjohtajuuksissa ei suositella noudatettavaksi puhtaasti vaalimatematiikkaa. Säkylässä keskusta näin haluaa omista sisäpoliittisista vallanjakosolmuistaan johtuen. Suurimpien lautakuntien puheenjohtajuudet sen sijaan jaetaan entisen tavan mukaan keskustan, demarien ja kokoomuksen kesken.

Demarienkin piiristä on jo pitkään kuulunut vaatimuksia, että näiden superlautakuntien johtoon tulisi nimetä valtuutettuja. Nyt sosialidemokraateille tulevan teknisen lautakunnan nuijamieheksi esitetään aluepalomestari Harri Salosta, jonka äänimäärä ei riittänyt valtuustoon. Halukkaita valtuutettuja paikalle ei pienenneessä ryhmässä ilmeisesti ollut, eikä kiinteistönhoitajana toimiva Jari Mäkinen olisi ollut vaalikelpoinenkaan. Vanhalla rutiinilla lautakunnassa jatkaa Irmeli Henriksson.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi demarit istuttavat ääniharavansa Ismo Niemisen. Hän on ryhmän valtuutetuista ainoa, joka on paikalle vaalikelpoinen. Hän jatkaa myös sivistyslautakunnan (oli koulutuslautakunta) jäsenenä yhdessä tuoretta voimaa edustavan Pirita Mikkosen kanssa.

Perusturvassa jatkuvuutta edustaa Pekka Rautiainen, jonka rinnalle nousee kauden koulutuslautakunnassa vaikuttanut Kirsi Mäkipere. Pekka lähtee myös edustamaan Säkylää Satakuntaliiton valtuustoon ja sairaanhoitopiirin hallituksessa jatkopestin saa Juha Nummela.

Aina on mahdollista, että näihin valintoihin vielä tulee muutoksia esimerkiksi tasa-arvo-ongelmien vuoksi. Pääsääntö kuitenkin on, että kahta paikkaa täytetään 1+1 -periaatteella. Näin demarit omissa esityksessään ovat tehneet. Maakunnallisissa tehtävissä ei enää paikallisesti ole mahdollista tehdä muutoksia. Jako on piirijärjestöjen ennalta sopima.

Koskahan sitä saadaan muiden nimiä, jotta arvailut voidaan jättää sikseen ?

14 kommenttia .